Vilde med l´hombre

 

Foto med spørgsmål fra quiz-hjemmesiden rottentomatoes.com.

Foto med spørgsmål fra quiz-hjemmesiden rottentomatoes.com.

I tv-serien Matador tager byens spidser gerne et slag l´hombre oven på middagen, og det var selvfølgelig udelukkende en fornøjelse for mænd.

Sådan var det dengang. I dag er der (stadig) en klar overvægt af ældre spillere, og steder som Fyn og bestemte områder i Jylland er karakteriseret af særlig meget l´hombreaktivitet, mens der (endnu?) er mindre trængsel om spillebordene i de fleste større byer.

Blandet skare
Der spilles imidlertid l´hombre over hele landet af såvel unge som gamle, mænd som kvinder (navnet til trods), og der er ikke længere specielt mange læger, konsuler og bankdirektører i kredsen af spillere.

De er vilde med l´hombre:

 

helmuth_08Helmuth Sørensen
95-årige Helmuth kan huske mere om l´hombre i gamle dage end de fleste. I 1920´erne hjalp med at tænde sin fars merskumspibe og finde jetons frem, når landsbysmeden i Lumsås havde besøg af kortvennerne. Senere spillede han selv l´hombre med sine ro- og andre venner, og i dag spiller han i Ældresagen i København.

 

peterfriis_02Peter Friis
– Jeg  kom i gang med at spille l´hombre, fordi min far spillede det. Og han kom i gang, fordi hans far spillede det. Det er jo noget arv, det der med at spille, siger han. I dag spiller Peter mest i L´hombreklubben 1935, hvor han med sine 35 år med afstand er klubbens Benjamin. Det er helt fint, mener han.

 

susanna_01
Susanna Kristoffersen
vidste ikke, hvad kortspil kunne indeholde af spænding, udfordring og morskab, før hun blev introduceret til l´hombre. Nu gider hun aldrig spille andet. De mange enkeltmandsturneringer på Sjælland med lokale regler sætter ekstra kolorit på hendes l´hombrehobby.

 

uffeellemann_04Uffe Ellemann-Jensen
Uffe kiggede med, når familien på Fyn spillede l´hombre. Senere spillede han som journalist på Christiansborg af og til med mf´ere. Så forlød det, at de var til møde i Salmebogsudvalget, hvis nogen ringede…

 

mogensludvig_01

Mogens Ludvig
Mogens lærte sig selv l´hombre som ung, da han til familiesammenkomster hellere ville sidde til bords med de andre mænd end skrælle æbler sammen med kvinderne.

 

 

henrikholst_01Henrik Holst-Pedersen
Henrik beretter om, hvordan han som barn blev fascineret af l´hombre, men først som midaldrende nærmest ved en misforståelse kom til at spille det – for så til gengæld aldrig igen at ville slippe det “fantastiske spil, hvor man bliver ved med at lære”.

 

knudolsen_01Knud Olsen
Knuds vej til l´hombre gik oprindeligt over vildsomme, mørke og tågede marker i Nordsjælland. I dag er det nemmere for ham at komme til at spille. Dengang som nu er det imidlertid det samme: hyggen og spændingen, der tiltrækker ham ved spillet.