Freko – det glemte kooperativ ved Esrum Sø

ivan_freko

Kollektivet byggede næsten på den kommunistiske tanke, fortæller Ivan Holm, der som FDF´er i 30´erne flere gange var på telttur til kooperativet Freko.

“Jeg har en radiooptagelse om kollektivet, der lå på fabrikkens grund.” Ivan Holm fra Birkerød L´hombreklub løfter sløret for en fortid for Helges fabriksgrund, der for længst er gået i glemmebogen. Eller rettere ville være gået i glemmebogen, hvis det ikke havde været for Ivan og det kassettebånd, han har gemt med DR-optagelsen om Freko fra 1984.

Snedkeri og havebrug
Freko står (gætter vi på) for Fredensborg Kooperativ, og bag navnet gemmer der sig et opsigtsvækkende stykke socialpolitisk danmarkshistorie fra 30´erne.
En gruppe unge arbejdsløse, kunstnere og idealister startede i 1933 et produktionskollektiv med snedkeri og havebrug på 12 tønder land omkring Skipperhuset ved Esrum Sø.

Vidunderlig villa
“Det var et vidunderligt sted med en stor flot villa  helt ned ved vandet, som var deres fælleshus. Ellers var der omkring 15 små huse, der lå spredt rundt omkring fabrikken, lige oppe fra selve fabriksbygningen og ned til vandet,” husker Ivan Holm.
Han havde selv fornøjelsen af at overnatte på stedet flere gange som barn:
“Jeg var med i FDF i Hillerød, og vi fik lov til at tage derop på weekend og slå vores telte op. En enkelt gang regnede det meget kraftigt, og der fik vi ly inde i selve villaen.”

Træfabrikken brændte senere ned og blev erstattet af den rundstokfabrik, som Helge købte i 1989 af to snedkersvende.

Læs den spændende historie om eksperimentet Freko, hvor en gruppe arbejdsløse og idealister i 30´erne tager deres skæbne i egne hænder – med opbakning fra myndigheder og erhvervsfolk:
Radioudsendelse fra 1984, hvor flere af ildsjælene bag Freko fortæller om eksperimentet