Uffe Ellemann-Jensen

 

Her spiller min far og min morfar med Karl Skytte, der på det tidspunkt var landbrugsminister. Senere blev han formand for Folketinget. Min far havde været karl hos ham i sin pure ungdom, og der blev spillet megen l’hombre…. Jeg kiggede dem over skulderen, fortæller Uffe.

Her spiller Uffes far og morfar med Karl Skytte, der på det tidspunkt var landbrugsminister. Senere blev han formand for Folketinget. Uffes far havde været karl hos ham i sin pure ungdom, og der blev spillet megen l’hombre…. – Jeg kiggede dem over skulderen, husker Uffe.

Uffes liv som l´hombrespiller:

– Hvordan kom du i gang med at spille l´hombre?

– Min far og min morfar elskede l’hombre – og når vi var på Fyn hos min morfar, blev der altid spillet. Jeg stod bagved og fulgte med. Det var om meget beskedne beløb – og det var med en masse narrestreger: tourneringer osv….

uffeellemann_03

Her spiller Uffe (længst til højre) som ung med sin morfar og sin onkel på Fyn.

Eftertragtet fjerdemand
– Ved at følge med lærte jeg nok til at jeg engang imellem kunne komme med i spillet, da jeg blev noget ældre, og der manglede en fjerdemand. Og jeg elskede den l’hombre, som fulgte efter trampejagterne i Haarby Sogns Jagtforening og de efterfølgende gule ærter.

“Salmebogsudvalget”
Da jeg gik som journalist på Christiansborg i 60’erne og begyndelsen af 70’erne, hændte det, at jeg blev indkaldt som fjerdemand i de medlemsværelser, hvor der blev spillet. Det hed sig om de MF’ere der spillede, at de ”var til møde i Salmebogsudvalget”, når nogen ringede udefra…

 

Hr er Uffe sammen med sin l’hombreklub i Frankrig, hvor de spillede dagen lang i Provence-solen.

Hr er Uffe sammen med sin l’hombreklub i Frankrig, hvor de spillede dagen lang i Provence-solen.

Spiller du stadigvæk, og gjorde du det også, mens du havde travlt med dit arbejde?

– I en årrække spillede jeg med i en l’hombreklub med meget erfarne spillere. Jeg var absolut ikke på deres niveau, og vi spillede kun sjældent – og på skift hos hinanden, hvor middagen var et vigtigt samlingspunkt.

Ryger du cigarer under spillet?

– Det gjorde jeg, men for ti år siden lagde jeg tobakken på hylden – ”holder en pause” – men det er såmænd også snart en halv snes år siden, jeg sidst har spillet for alvor.

– Hvad kan du godt lide ved l´hombre? Givet, du også spiller andre kortspil, hvordan synes du så, l´hombre adskiller sig fra disse?

– Jeg kan godt lide spændingen ved meldingerne, når kortene skifter valør efter meldingen. Jeg spiller ikke længere meget kort, men en mausel eller to bliver det gerne til i jagtsæsonen. L’hombre egner sig ikke til et træt hoved, der har fået megen frisk luft under jagten

– Hvad er din bedste l´hombreoplevelse?

– Det var da jeg fik ni matadorer – og de nærige medspillere måtte af med hver en tokrone. De tokroner er stadig sømmet fast i min væg.

Og din værste l´hombreoplevelse?

– Åh, der var flere – når jeg spillede forkert ud, og det blev mødt med tavshed af makker.

Har du lært dine børn at spille l´hombre? I givet fald: Spiller de i dag?

– Nej og nej.

– Hvad er din yndlingsmelding?

– Solo kulør.